субота, 27. август 2016.

Januarsko sunce

Januarsko sunce

Da imate imate sina koji je rodjen u januaru kako bi inace nazvali tortu?

Januarsko sunce

Za tamniju koru:

7 belanaca
12 kašika šećera
1 kašika sirća
3 kašike prezli
6 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna.


Za belu koru:


7 belanaca
12 kašika šećera
1 kašika sirća
4 kašike prezli.


Za fil:


1,5 l mleka
14 žumanaca
1 kesica pudinga od vanile
10 kašika šećera
100 g mlevene plazme
50 g margarina
6 narandži.


Za dekoraciju:


100 g šlaga
100 ml kisele vode
2 štangle rendane čokolade.


Priprema:


Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i nastaviti mućenje. Kada se dobro umuti isključiti mikser pa dodati sirće, prezle, mleven orah i brašno. Lagano promešati i sipati u pleh obloženim pek papirom 39x36 cm. Peći na 200 C dok ne porumeni 10-ak minuta. Za belu koru umutiti belanca u čvrst šam. Dodati postepeno šećer i još malo mutiti. Isključiti mikser pa dodati sirće i griz. Peći u plehu 39x36 cm.
Za fil je potrebno da žumanca, šećer i prašak za puding umutite mikserom na najmanjoj brzini sa malo mleka. Ostalo mleko prokuvajte i zakuvajte fil na uobičajen način. Pustiti da se ohladi. Margarin umutiti penasto pa dodati hladan fil i mlevenu plazmu.Filovati: crna kora, pola fila, bela kora, druga polovina fila, pa oljuštene, cele narandže sa zasečenim vrhom. Narandže stavite jednu do druge da se spoje. Oko narandže stavite malo fila da se izjednači. Uvijte sve u rolat. Uvijte u foliju na sat vremena da se stegnu krajevi. Skinite foliju i dekorišite umućenim šlagom i rendanom čokoladom.Uživajte u ukusu.Prjatno.