недеља, 8. мај 2016.

Pita sa zeljem sa razvijenim korama

Pita sa zeljem sa razvijenim korama
 Pita sa zeljem sa razvijenim korama









Nek Vam razvijene domaće kore ne budu prepreka za ovu pitu.Relativno brzo se prave i bićete oduševljeni kad vidite da se kora razvlači i prekrije ceo sto.Probajte,nije teško !

Potrebno je :

400 ml mlake vode
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
800 gr brašna

Za fil je potrebno :

4 jajeta
300 gr sira
2 kašike projinog brašna
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
9 kašika rastopljene masti
1 dl mineralne vode
oko 30 listova zelja

Priprema :

Zamesiti testo od mlake vode,soli,maslinovog ulja i brašna.Umesiti glatko testo i odmah ga podelite na 6 delova.Razvući oklagijom testo da se napravi krug veličine tanjira i premazati samo tri sa nerastopljenom mašću.Preostalim testom preklopiti ,pritisnuti malo ivice i pokriti celofanom i ostaviti 45 minuta da miruje testo.
Za to vreme očistiti zelje.Skinuti im žilice,oprati i iseći na manje delove.Dodati sir,jaja,prašak za pecivo i projino brašno .Sve izmešati viljuškom.
Na sto stavite stolnjak i stavite jednu koru.Rukama razvlačite koru sa svih strana polako.Rzvlačite rukama u krug više puta ,koliko god može.Može i da pukne kora ali to ne predstavlja problem.Na koru stavite trećinu fila,smotajte koru uz pomoć stolnjaka sa svih strana da napravite pravougaonik.Stavite po 3 kašika rastopljene masti i zavijte koru,pola s jedne a pola s druge strane ,do sredine.Tako smotanu koru stavite u pleh koga ste obložili pek pairom.Postupak ponoviti i sa ostalim korama.Peći na 200 C dok ne porumeni.Pred kraj pečenja izvaditi iz rerne i poprskati sa 1 dl mineralne vode.Vratiti u rernu još jedan minut da ispari voda i izvadite pitu.Pokrijte krpom i ostavite da se prohladi.Služiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Uživajte u ukusu.
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар