четвртак, 17. март 2016.

Uskršnja pletenica








Sunčan dan,proleće samo što nije,praznici stižu...
Da obradujete svoje ukućane,da popravite raspoloženje i ulepšate sebi dan ...

Potrebno je :


3 jaja,1 belance,250 gr šećera,200 ml ulja,kora od 1 limuna,1 kesica vanilin šećer,1 kocka kvasca,500 ml mleka,0,5 kašičice soli,2 kašike čokolade u prahu i 1400 gr brašna.

Za premazivanje je potrebno :

1 žumance,10 kašika džema,5 kašika mlevenih oraha,5 kašika mlevenog keksa.

Priprema:

Kvasac razmutite sa mlekom,dodajte šećer i nekoliko kašika brašna.Pustite da stane kvasac 5 minuta.Za to vreme umutite jaja  kao za tortu pa dodajte nadošli kvasac.Dodajte ulje,so,vanilin šećer,izrendanu koru limuna  i sa brašnom zamesite testo.
Odmah ga podelite na dve jednake lopte i u jedan deo staviti čokoladu u prahu.Mesiti dok se ne ujednači testo.
Ostaviti na toplom da nadođe.Nadošlo testo ,i tamnjije i svetlije ,podelite opet na dva dela,da bi pletenice bile manje.Svaki deo rastanjiti oklagijom tanko.
Napraviti dve vrste fila.U jednoj činiji stavite džem i mlevene orahe a u drugoj džem i mleven keks.Smesu izjednačiti i svetliji deo testa premazivati sa jednom vrstom fila a tamniji sa drugom.Svaki deo urolati i preseći po dužini na dva dela.
Spojiti po dva dela,jedan tamniji i jedan svetliji ili  po tri dela ali tako da uzmete dve pletanice tamne sa jednim filom i jednu svetliju sa drugim filom.Staviti jednu preko druge i napravite pletenicu.
Postupak ponavljati dok ne potrošite sva sastojke.Poređajte u plehu sa zamakom i svaku pletenicu premazati sa umućenim žumancetom i uljem ​.
Ostavite ih 10-ak minuta da krenu i peći na 200 C dok ne porumeni.Uživati u divnom ukusu i predstojećim praznicima.
Prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар