среда, 16. март 2016.

Uskršnja gnezda


Dekorativno i ukusno testo!Možda nekome posluži kao dodatna inspiracija za neka svoja gnezda!


Potrebno je:

1 jaje,1 žumance,3 kašike šećera,200 gr masti,250 ml mleka,1 kocka kvasca,1 kesica suvog kvasca,0,5 kašičice soli,2 kašike čokolade u prahu,100 gr čokolade i 600 gr brašna i 5 kašika đžema.

Priprema :

Kvasac razmutiti sa mlakim mlekom,dodati šećer i kašiku brašna i pustiti par minuta da krene kvasac.U odgovarajićoj posudi staviti jaje,žumance,soli,mast,suvi kvasac i isipati nadošli kvasac.Zamesiti testo postepeno dodajući brašno.Zamešeno testo podeliti na dva jednaka dela i u jednom delu staviti čokoladu u prahu.Mesiti dok se testo ne izjednači.Ostaviti ga da se udvostruči.

Nadošlo testo premesiti i razviti oklagijom krug na oko 5 mm debljine.Krug razviti i od jednog i drugog dela.Istom čašom vaditi krugove.Jedan svetliji deo premazati đžemom pa staviti drugi krug suprotne boje koga ste pre toga točkićem za testo presekli na 8 delova ,kao za kiflice ali ne do kraja testa.

Kad je jedan krug preko drugog onda zavrnite one presekle delove da izgleda kao gnezdo ili latica cveta.Na sredinu stavite kockicu čokolade ili ostavite prazno da ako želite možete staviti jaje.

Belance umutiti viljuškom i premazati ivice gnezda.Postupak ponoviti dok ne potrošite sve sastojke.
Ostaviti ih 10 minuta da krenu i peći na 200 C dok ne porumeni.

Testo je dekorativno i vrlo ukusno.
Prijatno.