петак, 25. март 2016.

Španski vetar

Španski vetar
Španski vetar







Ne znam zašto se ova torta zove Španski vetar ali mi se jako sviđa.Poenta je u sušenju kora,sve ostalo je stvar ukusa !

Potrebno je umutiti 3 kore od po :

4 belanca
200 gr šećera
1 kašika soka od limuna.

Za fil je potrebno :

12 žumanaca
200 gr šećera
2 kesice pudinga od vanile
5 kašika gustina
1 litar mleka
250 gr margarina
130 ger maslaca
200 gr mlevenih lešnika
100 gr crne čokolade

Za drugi fil je potrebno :

200 gr šlaga
3 dl mleka


Za dekoraciju je potrebno :

200 gr šlaga
3 dl vode
100 gr čokolade
1 kašika meda
20 gr šećerne perlice

Priprema .

Umutiti belanca u čvrst šam.Dodati šećer i neprestano mutiti sve dok se ne istopi šećer.Potrebno je negde oko 10-12 minuta.Dodati isceđen sok od limuna.Lagano promešati i smesu sipati u pleh 25x35 obloženim papirom.Rernu uključiti na 200 C,staviti pleh i odmah smanjiti na 120 C i sušiti 1 sat.Tako napraviti još dve kore.
Umutiti žumanca sa šećerom,dodati pudinge,gustin i malo mleka od 1 l.Zakuvati u preostalo mleko.U ohlađeno dodati umućen margarin i maslac.Fil podeliti na dva dela.U jedan deo dodati mleven lešnik a u drugi istopljenu čokoladu.
Šlag umutiti sa mlekom čvrsto.
Filovati .kora,fil sa čokoladom,fil sa lešnikom,umućeni šlag,kora...
Za čokoladne ruže je potrebno da 1 kašiku meda rastopite na pari i dodati čokoladu.Kad se otopi skloniti ,ohladiti i oblikovati loptu.Uviti u providnu foliju i pustiti da odmara nekoliko sati.Umesiti kao plastelin i oblikovati po želji.
Dekorisati
Prijatno !


Нема коментара:

Постави коментар