четвртак, 28. мај 2020.

Doboš torta

Doboš torta
Doboš torta




Torta pravljena krajem oktobra a danas nekako ugleda svetlost dana !I to sa razlogom !

Potrebno za kore :
12 jaja
12 kašika šećer
12 kašika brašna
1/2 kesice prašak za pecivo

Potrebno za fil :

12 jaja
450 gr šećer u prahu
600 gr čokolade
250 gr margarin
7 kesice vanilin šećer

Za dekoraciju :

300 gr šećer
50 gr seckan orah
50 gr margarin

Priprema :

Umutiti 3 žumanca sa 1,5 kašikom šećera penasto.Posebno umutiti 3 belanaca sa 1,5 kašikom šećera.Sjediniti ručno mešajući,dodati 3 kašika brašna i na vrh noža prašak za pecivo.Od ove smese ispeći 2 kore.Smesu izliti na pek papir koga ste premazali čvrstim margarinom.Pecite na 200 C oko 5 minuta.Postupak ponoviti još tri puta.Za 8 korica potrebno je 12 jaja.

Za fil je potrebno da 12 jaja sjedinite sa šećerom i umutite da bude penasto.Skuvati fil na pari.U vruć fil umešati sitno lomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi a zatim pokriti prianjajućom folijom i ostavite da se ohladi.

Margarin umutite penasto sa šećerom u prahu i sjedinite sa hladnim filom.

Filovati :koliko je debela kora toliko stavite i fil i tako naizmenično.

Upržiti šećer na laganoj vatri da se napravi grilijaš.Dodati mu seckan orah i kockicu margarina.Sjediniti a onda izliti u pleh obložen papirom i ostaviti da se ohladi.Kad se ohladi smesu staviti u kesu i tučkom za meso izdrobiti grilijaš na sitne delove i time dekorisati tortu.Prijatno !

Za ovu tortu meru sam uvećala dva puta.

Нема коментара:

Постави коментар