понедељак, 09. октобар 2017.

Slavski kolač

Slavski kolač
Slavski kolač










Dobar dan !Počinje sezona slava pa evo preporuka za kolač,ili bar ideja !

Potrebno je za ukrase :

60 gr brašna
1 kašika gustina
1 kašičica soli
40 ml vode

Zamesiti testo od svih sastojaka i ostavite ga 10 minuta.Oklagijom razvijte testo i uz pomoć raznih modlica i mašte pravite ukrase.Ja sam napravila knjigu,cvetove,grožđe,zrno kafe,srca,listove,žito i burence.Ostavite ukrase  na papir za pečenje i ostavite na vazduh da se suše.Najbolje napravite ukrase dan pre slave.
Kolač ispeći i pri kraju pečenja ukrase premažite medom,ili umućenim belancetom sa šećerom ,poređajte po želji na kolač i ostavite da se suši 10 minuta.

Potrebno za kolač :

1 jaje
1 belance
3 kašičice soli
2 kašike ulja
200 ml voda
200 ml mleka
900 gr brašna

Za premazivanje :

200 gr margarin
 1 žumance
2 kašike jogurt

Priprema :


Aktivirati kvasac.Pomešati mlako mleko sa vodom,izmrviti kvasac,dodati šećer i kašiku brašna pa promešati varjačom.Ostavite 5 minuta da krene kvasac .U drugu posudu stavite ulje,so,jaje,belance,isipajte nadošlo testo i uz pomoć brašna zamesite glatko testo.Testo pokriti prianjajućom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Naraslo testo podeliti na 4 dela a svaki deo još na 5 loptica.Svaku lopticu rastanjiti oklagijom i premazati omekšalim margarinom.Slagati jednu na drugu lopticu,svih 5,zadnju ne premazivati.Rastanjiti oklagijom tanko ,iseći kao za kiflice i urolati ih.Poređati uz ivicu šerpe gde će se peći kolač.Drugi deo testa isto rastanjiti oklagijom,iseći kao za kifice,svaki trougao zaseći točkićem za testo i prevrnuti vrh testa 2 puta,kao na slici.Od trećeg dela testa napravite rolat i seći točkiće,odnosno rolate a od četvrog dela testa napravite trougliće.Poređati po želji,preliti ostatkom rastopljenog, mlakog margarina i ostaviti da naraste.Premazati umućenim žumancetom sa jogurtom.

Peći na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjiti temperaturu na 180 C i dopeći kolač.Pri kraju pečenja poređati ukrase i sušiti još 10 minuta.

Prijatno i nek je sa srećom !