понедељак, 5. децембар 2016.

Praznična pogača

Praznična pogača
Praznična pogača














Malo je reći da je ovog puta ispala savršena.Još mi je draže što sam uhvatila dnevnu svetlost.

Potrebno je :

300 ml voda
200 ml jogurta
1 kocka kvasac
1 kašičica šećera
3 kašičice soli
3 kašika ulja
900 gr brašno

Za premazivanje :

1 jaje
30 gr susam
10 gr laneno seme
200 gr margarin
3 gr morske soli

Priprema :

Aktivirati kvasac.Pomešati vodu,jogurt,dodati šećer,kvasac i nekoliko kašika brašna.Promešati varjačom i ostavite par minuta da krene kvasac.U drugu posudu stavite ulje,so,polovinu brašna,isipati nadošli kvasac i sa preostalim brašnom zamesite glatko testo.

Testo odmah podelite na dve lopte,jednu veću i drugu manju.Svaki deo podelite na 6 loptica.Margarin zagrejte.Svaku lopticu oklagijom razviti,premazati otopljrnim margarinom i slagati jednu na drugu,veću na veću a manju na manju.Zadnja ,šesta se ne premazuje.

Veći deo razviti oklagijom u veliki krug.Premazati margarinom i smotati u rolnu a zatim jedan kraj preklopiti ka drugom.Ostaviti 10 minuta pa razviti u četvrtastu ploču od 1 cm debljine.Točkićem,po celoj dužini testa iseći trouglove,kao za kiflice.Smotati u rolnu,ne kao za kiflice već ravnomerno po jednoj strani trougla.Poređati u tepsiju sa većim razmakom.

Manji deo testa razviti u veliki krug.Premazari margarinom i smotati u rolnu.Iseći testo u cik-cak.Poređati naizmenično između urolovanog testa.Pokriti prianjajućom folijom i ostaviti najmanje 30 minuta da miruje testo.

Jaje umutite viljuškom i premažite celu pogaču.Pospite veće delove susamom a manje lanenim semenom.Ako je ostalo margarina prelijte preko pogače.Pospite morskom solju.

Peći na 200 C oko 10 minuta a onda smanjite rernu na 150 i dopecite još 10 minuta.
Uživajte u divnom ukusu.
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар