недеља, 12. јун 2016.

Domaće lepinje

Domaće lepinje
Domaće lepinje






Ono#kad se oduševiš !Lepinje kao iz pećnice od 450 C.Meke,vazdušaste,šuplje i vrlo ukusne.Priprema nije zahtevna,sve se mesi varjačom što i meni nedeljom dobro dođe !I da,kaže meni moj glavni degustator "a što mi ne otvorimo pekaru "?Ko zna,možda bi bila dobra ideja !Prosudite sami !

Potrebno je :

600 gr brašna
20 gr kvasca
1/2 kašičice soli
2 kašičice šećera
500 ml vode

Za posipanje :

2 kašike kukuruzni griz

Priprema :

U mlaku vodu staviti šećer,izmrviti kvasac i dodati 2 kašike brašna.Promešati varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.U veću posudu staviti so,isipati nadošli kvasac i postepeno dodajte brašno.Mešati varjačom.Kad se masa sjedini pokriti krpom i ostaviti testo da se udvostrući.
Kad se udvostruči samo jednim potezom varjače izmešajte testo i opet ostavite da nadođe.

Nadošlo testo isipati na puno pobrašnjenu površinu.Ruke pokvasiti vodom i kidati male loptice.Svaku lopticu premesiti i opet ostaviti da nadođe.Ja sam napravila 7 loptica.Kad se naprave mehurići svaku lopticu rastanjiti rukom tanko na oko 3-4 mm i stavite u pleh koga ste obložili pek papirom.Pokvasiti ruku vodom i preći preko svake lepinje.Posuti kukuruzni griz.Peći na 200 C dok ne porumene,oko 7 minuta,brzo budu gotove.Kad se ohlade čuvati ih u najlonskoj kesi do upotrebe.
Uživati u divnom ukusu.
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар