четвртак, 05. мај 2016.

Slavski kolač

Slavski kolač
Slavski kolač


Svima koji slutra slave Đurđevdan,srećna slava !

Potrebno je:

1 jaje
1 belance
2 dl mleka
1 dl vode
1 dl kisele vode
1 dl jogurta
5 kašika ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kocka kvasca
1 kašicica šećera
1 kašika soli
800 g brašna.

Za premazivanje:

1 žumance
2 kašike jogurta
prstohvat zlatne, svetlucave perle za torte

Za ukrase:

100 g gustina
200 g brašna
1 kašičica soli
2 dl vode.

Priprema:

U odgovarajucoj posudi staviti mlako mleko, vodu, šećer, kvasac i 10 kašika brašna. Varjačom izmešati smesu. Pustiti 5 minuta da krene kvasac, a zatim isipajte u veću posudu, dodajte ostale sastojke i sa brašnom zamesite testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe. Dok testo narasta vi pravite ukrase. Zamesite testo od vode, gustina, soli i brašna. Napravite glatko testo. Razvijte oklagijom testo i pomoću raznih modli vadite željene oblike. Ja sam koristila modlu u obliku srca, lista, okrugle kalupe raznih dimenzija, tockicem za testo sekla različite pravougaonike za knjigu.
Naraslo testo razvijte oklagijom u krug. Stavite u okruglu serpu obloženu pek papirom. Premažite žumancetom i jogurtom i po svojoj želji poredjajte ukrase. Pospite zlatnim perlama. Ostavite 10-ak minuta da krene kolač i peći na 200 C prvih 10 minuta, a onda smanjite temperatutu na 180 i peći još 30 minuta u zavisnosti od rerne. Uživajte i nek je sa srećom.
Prijatno.