среда, 4. мај 2016.

Praznična pogača

Praznična pogača
Praznična pogača



Dragi moji posetioci,znani i neznani i svi Vi  koji volite pogače,hrskava testa ,ovo je pogača ,super ukusna i fina koja može za relativno kratko vreme da se nađe na Vašem stolu i upotpuni prazničnu trpezu !Prijatno Vam bilo !

Potrebno je :

2 jajeta
1 belance
200 ml jogurta
100 ml gazirane vode
100 ml vode
5 kašika ulja
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
3 kašičice soli
1 kg brašna

Za premazivanje :

250 gr margarina
1 žumance
1 kašika jogurta
20 gr susam

Priprema :

U odgovarajuću činiju izmrviti kvasac,dodati jogurt ,vodu,šećer i 10 kašika brašna.Izmutiti varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju staviti jaja,belance,so,ulje ,isipati nadošli kvasac i sa brašnom zamesiti glatko testo.Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Nadošlo testo podeliti na dva nejednaka dela.Jedan deo da bude veći a drugi manji.Veći deo podeliti na 6 loptica.Margarin zagrejati da se otopi i bude mlak.Svaku lopticu razvući oklagijom  do veličine šerpe u kojoj če se peći.Najbolje je uzeti šerpu od 6 litra.Svaki deo testa staviti u šerpu i preliti sa 5 kašika rastopljenog margarina.Sve 6 kore ređati jednu na drugu a između stavljati margarin.Na 6 koru ne stavljati margarin.Oštrim nožem zaseći testo kao za kiflice ali ne do kraja odnosno ruba šerpe.Svaki deo vratiti ka rubu šerpe preklapajući jedan preko drugog sa razlikom od 2-3 mm.Preostalo testo razviti u krug tanko i preseći nožem na trake.Svaku traku uviti kao rolat,uspraviti i ređati u sredinu šerpe da se prekrije dno.Žumance umutiti sa jogurtom i četkicom premazati celu pogaču.Posuti susamom.Preostali margarin isipati preko cele pogače.Ostavite je da odmori 10 minuta.Testo brzo naraste zbog mlakog margarina i ispunjava visinu šerpe.Peći na 200 C 10 minuta a onda smanjiti na 180 C i dopeći pogaču.
Uživati u ukusu.
Prjatno !

Нема коментара:

Постави коментар