понедељак, 21. март 2016.

Uskršnja pogača

Uskršnja pogača
Uskršnja pogača


Danas je svetski dan mirisa !Neka u Vašem domu zamiriše vruča pogača !
Zeka je dobar  predlog za one koji vole da se igraju sa testom i za one najmlađe !

Potrebno je:

  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 dl vode
  • 5 kašika ulja
  • jaje
  • belanac
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • oko 800 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • Za premazivanje:

    • 100 g margarina
    • malo susama
    • malo kima
    • nekoliko zrna bibera
    • 1 žumance
    • 2 kašike jogurta
    • malo plave boje za torte
    • grančica ruzmarina
    • Priprema :
    • U mleko staviti šećer, so, kvasac i 10 kašika brašna. Razmutiti kašikom i ostaviti 10-tak minuta da krene kvasac. Nadošao kvasac isipati u vanglu i dodati ostale sastojke. Zamesiti sa brašnom. Ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 8 loptica.
    • Svaku lopticu razviti oklagijom da bude malo veća od plitkog tanjira. Tanjir okrenuti naopako i iseći testo po ivicama.
    • Postupak ponavljati i ređati kore jednu na drugu, sem osme. Osmu koru ostaviti da bi se zecu napravile oči, usta, nos i mali zečići. Svaku koru premazati margarinom.
    • Osmu koru razvući oklagijom i iseći nožem testo za oči i usta.
    • Kad poslažete sedam kora nekom činijom preseći deo za uši.
    • Od isečenih delova napravite uši, na usne stavite malo aleve paprike, na delove ušiju kim, za oči zrna bibera i susam. Za mašnu koristite sjaj za torte. Za brkove grancice ruzmarina.
    • Da bi ste napravili mašnu i cvet isecite testo malom čašom za rakiju na krugove, poređajte jedan do drugog i uvijte u krug, presecite na pola.
    • Premazati umućenim žumancetom.
    • Peći na 200 C dok ne porumeni.
    • Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар