субота, 12. март 2016.

Slana torta sa tikvicama.

Za palačinke:

  • 2 jajeta
  • 1 dl mleka
  • 1 dl kisele vode
  • 1 dl obične vode
  • 6 kašika ulja
  • 300 g brašna
  • Za dekoraciju:

    • 1 ravna kašika aleve paprike
    • 1 glavica crnog luka
    • zreo paradajz
    • 1 sveža paprika
    • Za fil:

      • 1 veća tikvica
      • 100 g pirinča
      • 200 g šunkarice
      • 1 čaša pavlake
      • po ukusu soli
      • 1 kašika začinskog bilja
      • prstohvat mirođije
      • malo bibera.
      • Priprema:
      • Jaja umutiti žicom, dodati mleko, vodu i brašno. Žicom mutiti testo dok ne nestanu grudvice. Dodati i ​ulje. Napraviti smesu za palačinke, ako je gusta masa dodati još malo vode. Na uobičajen način ispržiti palačinke sa obe strane. Pirinač isprati i staviti da se kuva. Kad provri smanjiti temparaturu i pustiti da vri 15 minuta. Tikvicu oguliti i iseći na kocke. Staviti da se kuva. I za nju je potrebno 15-tak minuta. Kad je skuvana štapnim mikserom izmutiti, dodati soli, začinsko bilje, bibera, mirođije. Pustiti da se ohladi. Sjediniti hladan pirinač, tikvicu, dodati pavlaku i iseckanu šunkaricu. Ovim filom filovati palačinke i slagati jednu na drugu dok ne potrošite sastojke.
      • Dekorisati alevom paprikom, kolutima crnog luka, svežom paprikom i paradajzom. Pustiti da se dobro rashladi i uživati u prelepom ukusu. Ovo jelo može biti prilog, predjelo ili pak glavno jelo.
      • Prijatno.