четвртак, 03. март 2016.

Makovnjača

Za uspešan dan  svima su nam potrebne pozitivne misli,mnogo osmeha i naravno nešto slatko !


Kaže meni moj drug "daj nešto slatko",preterala si sa slanišima,pa evo da mu ispunim želju !

Za testo:

  • jajeta
  • 4 dl mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • izrendana kora od 1 limuna
  • 150 g iseckanog margarina
  • oko 700 g brašna.

Za fil:

  • 250 g mlevenog maka
  • 2 dl vrelog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 40 g suvog grožđa
  • 1 jaje

Za premazivanje:

  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike vode
  • 1 kašika šećera.
Priprema :
Zamesiti testo od svih sastojaka. Testo treba da bude glatko. Odmah podelite na tri loptice.
Vrelim mlekom preliti mak i ostaviti da se prohladi. Dodati mu jaje, šećer i suvo grožđe.
Svaku koru oklagijom razviti u četvrtastu koru i premazati je 1/3 fila.
Postupak ponoviti i sa preostalim korama.
Ostavite ih 45 minuta da narastaju. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C dok ne porumene. Gotovu makovnjaču premazati sa limunovim sokom, šećerom i malo vode.
Ostaviti da se ohladi i seći po želji.
Prijatno.