недеља, 13. август 2017.

Domaći kečap

Domaći kečap
Domaći kečap










Dobro veče !Ima li šta lepše nego napraviti domaći kečap od maminog paradajza !A ona ga  čuvala "kad joj dođe ćerka " !Kečap je gotov,pripreme za more su u toku i konačno odmor može da počne !

Potrebno je:

10 kg zreli paradajz
6 glavica crni luk
3 glavica beli luk
6 lovorova lista
po ukusu soli
1 kašičica cimeta
1 kašika bibera
1 kašika origano
2 kašike šećera
3 ljute papričice
1 kašika esencije
konzervans (ako ga ne pasterizujete)

Priprema :

Paradajz oprati i iseći na manje delove.Samleti paradajz specijalnom mašinom koja odvaja semenke i koru.Samleti dva puta.Dodati očišćen crni luk bez seckanja.Beli luk očistite i dodajte a zatim i samlevenu ljutu papričicu i lovorov list.Kuvati na laganoj vatri 2 h a onda dodati so,cimet,origano,biber i esenciju.

Nastaviti kuvanje ali uz povremeno mešanje.Kuvati do željene gustine.Crni i beli luk ispasirajte a lovorov list izvadite.Pri kraju dodati konzervans (ili ga pasterizujte) i sipajte vruć u vrele tegle.Pokrijte ćebetom i ostavite da se hladi.

Recept je star 20 godina ali je po mom ukusu,ne dodaje se gustin i to mi se jako sviđa!Ako volite ljuće dodajte još ljute papričice.
Ostavite do služenja.
Prijatno !