петак, 28. април 2017.

Esterhazi torta

Esterhazi torta










Dobro jutro !Specijalna torta za poseban dan,za drage ljude,za divnu ženu...Toplo preporučujem jer vredi svaki zalogaj !


Potrebno je za koru  x3 :

6 belanaca
120 gr šećera
1 vanilin šećer
120 gr pečen lešnik
3 kašika brašna

Potrebno za fil :

18  žumanaca
300 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
350 gr margarina
230 gr mleven pečen lešnik

Premaz :

3 kašike džema po izboru
1 kašika vode

Potrebno za dekoraciju :

100 gr krupno sečen lešnik
1 čaša menaž glazure
200 gr bele čokolade
4 kašika ulja

Belanca umutite u čvrst šam pa postepeno dodajite šećer.Mutite dok se šećer ne istopi oko 5 minuta.Isključite mikser pa dodajte pečen lešnik,brašno, i vanilin šećer.Sve izmešati špatulom pa isipajte u veliki pleh 35x40 (od električnog šporeta)koga ste obložili pairom za pečenje i premazali margarinom.Peći na 170 c oko 14 minuta.Napravite još 2 identične kore.Ohladiti,pa hladne kore preseći po dužini na polovinu i dobićete 12 tankih korica.

Za fil je potrebno da žumanca umutite sa šećerom dok ne pobele.Dodajte i vanilin šećer i skuvajte fil na pari.Ohladite.Margarin umutite penasto pa sjedinite sa hladnim filom.Dodajte mleven lešnik.

Filovati :

kora,fil,kora,fil,kora...

Džem pomešati sa 1 kašikom vode i pustiti da provri.Vreo džem preliti preko torte.

Belu čokoladu otopiti  na pari sa uljem i pustiti da se prohladi.Preliti tortu.Menaž glazuru otopiti na 1 minut ,promešati i pustiti da se prohladi.Sipati je u kesu za zamrzivač ,odseći vrh kese i izvlačite linije po torti.Sačekajte da se blago stegne pa čačkalicom ili štapićem za ražnjiće povlačite linije po torti.
Oko torte stavite grubo sečen lešnik.
Dobro rashladiti.
Uživati u prelepom ukusu.
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар