уторак, 11. октобар 2016.

Posna sarma

Posna sarma
Posna sarma


U hladnim jesenjim danima ništa ne prija kao posna sarma.Za sve ljubitelje posne hrane i za one koji to nisu ručak koji nema grešku.I ako mnogi kažu da je lepša što se više greje ja ne mogu to da potvrdim jer ne napravim dovoljnu količinu koja bi zadovoljila potrebe za više dana !

​Potrebno je :

1 glavica kiselog kupusa
3 glavice crni luk
3 veće šargarepe
1 koren paškanata
5 veća krompira
1 šoljica pirinča
2 dl ulja
2 suve ljute paprike
2 lovorova lista
nekoliko zrna bibera
po potrebi soli
po potrebi bibera
1 kašičica aleve paprike
1 kašika začinsko bilje

Priprema :

Listove kupusa razdvojiti i preseći na jednake delove.
Na ulju propržiti sitno sečen crni luk dok ne postane staklast.Dodati izrendanu šargarepu,paškanat  i prodinstati.Dodati još izrendan krompir i pirinač.Sve mešati dok se ne čuje pucketanje pirinča.Posoliti,pobiberiti i dodati alevu papriku i začinsko bilje.Dobro promešati da se  sjedine sastojci ,prohladiti i ovim filom uvijati sarme.Nekoliko lista kupusa stavite na dno šerpe kako ne bi sarma zagorela.Najbolje savijati sarme na dlanu.Raširiti list sarme na dlanu,staviti kašičicu fila,preklopite list sa jedne i druge strane i onda pravite valjak čvrsto zatežući,da bi sve bile jednake.Sarme mogu biti poređane u dva reda a između redova stavite ljutu papriku,lovorov list i zrna bibera.Pokrijte sve sarme još sa nekoliko lista kupusa,stavite manji poklopac odnosno poklopac od manje šerpe,nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri najmanje 3 sata.Sarma je lepša kad se kuva dugo na laganoj vatri.Uživajte u divnom ukusu posne sarme.

Нема коментара:

Постави коментар