четвртак, 15. септембар 2016.

Grašak čorba sa knedlama

Grašak čorba sa knedlama
Grašak čorba sa knedlama







Čorba kao kompletan obrok .Da vas osveži tokom leta i ugreje u jesenjim danima.
Dugo sam tražila pravi recept za knedle i konačno usavršila znanje.


Potrebno je :

500 gr mesa po izboru
3 veće šargarepe
1 koren celera
1 manji paškanat
1 glavica crni luk
2 lista lovora
150 gr graška
3 zrna bibera
3 zrna korijandera
po ukusu soli
1 kašika začinsko bilje
1/2 kašičice mirođije
1 kašika seckani peršun

Za knedle :

1 jaje
4 kašika ulja
8 kašika griz
trun soli

Da bi bilo dovoljno knedli na 1 litar vode ide jedno jaje.Znači ako pravite čorbu 3 litra meru za knedle uvećajte 3 puta.

Priprema :

Stavite meso u odgovarajući lonac,prelijte vodom i pustite da provri.Kad provri smanjite temperaturu na najmanje pa dodajte očišćenu i iseckanu šargarepu na kolutove željene debljine.Iseckajte paškanat i celer.Dodajte i grašak.Crni luk zapecite na ringlu sa obe strane i ubacite da se kuva.Dodajte lovorov list,korijander,biber,posolite i dodajte začinsko bilje.Sve kuvajte na laganoj vatri 60 minuta.

Pripremite smesu za knedle.Jaje razmutite,dodajte ulje,griz i malo soli.Sve izmešajte .Smesa je malo ređa.Ostavite 2 minuta da odstoji i viljuškom vadite knedle.Umočite viljušku u čorbu da bi lakše knedle padale.Da bi ste bili sigurni da je knedla dobra pustite samo jednu,sačekajte nekoliko sekunde i ako knedla ispliva na površinu cela onda je dobra.Neće biti ni tvdra a neće se ni raspasti.
Spustite sve knedle,kuvajte 5 minuta,dodajte mirođiju.
Sklonite sa šporeta pa dodajte seckan peršun.
Uživajte u kompletnom obroku.
Prijatno !