субота, 19. март 2016.

Čokoladna torta

Čokoladna torta
Čokoladna torta





Ogromna torta,uvećana 2x,ovog puta za Miloša !Miloše,srećan rođendan !

Potrebno je:
Umutiti 2 kore od po :
14 belanaca,22 kašike šecera,6 kašika prezle,12 kašika mlevenih oraha,2 kašike sirća i 2 kašike brašna.
Umutiti još 2 kore od po :
14 belanaca,22 kašike šećera,2 kašike sirća,8 kašika griza.
Za fil je potrebno :
54 žumanaca,45 kašika šećera,3 margarina,900 gr mlevene plazme,1 kg krem šlaga,1 l mineralne vode i 300 gr čokolade.
Za dekoraciju je potrebno :
300 gr čokolade,100 gr čokoladne kuglice,50 gr šećerne bele perle.

Priprema :
Za kore je potrebno da belanca odvojite i umutite ih u čvrst šam.Dodajte žumanca i nastavite mućenje dok ne postane smesa penasta.Isključite mikser pa dodajte prezle,mleven orah,sirće i brašno.Lagano izmešati varjačom i sipati u pleh 39x36 koji je obložen pek papirom.Peći na 200 C dok ne porumeni,oko 20 minuta u zavisnosti od rerne.Kora je gotova kad se ivice kore odvoje od zida pleha.
Postupak ponoviti i sa drugim korama.
Dve kore su bele a druge dve tamnije.
Za fil je potrebno da žumanca i šecer umutite mikserom da bude penasto i skuvajte fil na pari.Fil je gotov kad se povuče varjačom na dno šerpe ostane trag.
Pustiti da se ohladi.Za to vreme umutite margarine penasto.Dodajte hladan fil i nastavite mućenje.Krem šlag umutite sa mineralnom vodom čvrsto u posebnoj posudi.Kad se umuti sastaviti sa predhodnim filom.Dodajte i mlevenu plazmu i mikserom sve sjedinite .Masu podeliti na dva dela.Jedan deo ostaje žut a u drugi deo dodati otopljenu čokoladu.
Filovati .
crna kora,pola belog fila,bela kora,crni fil i tako redom.Dekorisati po želji.
Prijatno.