понедељак, 09. април 2018.

Uskršnje gnezdo

Uskršnje gnezdo
Uskršnje gnezdo

















Srećan Uskrs !
Provedite današnji i svaki naredni dan u zdravlju ,veselju i sreći !

Potrebno je :

300 ml mlako mleko
100 ml voda
100 ml ulja
1 kovka kvasac
1 kašika šećer
3 kašičice soli
2 jajeta
1 belance
900 gr brašna

I još je potrebno :

1 žumance
1 kašika jogurta
30 gr susam
200 gr margarin

Priprema :

Aktivirati kvasac.Pomešati mlako mleko sa vodom,izmrviti kvasac,dodati šećer i kašiku brašna.Promešati varjačom i ostaviti par minuta da krene kvasac.

U drugu posudu umutite viljuškom jaja i belance,dodajte ulje,so,isipajte nadošli kvasac,polovinu pripremljenog brašna i uz pomoć ostalog brašna zamesite glatko testo.Testo pokrijte prianjajućom folijom i ostavite da se udvostruči.

Nadošlo testo podelite na 2 dela.Jedan veći i drugi manji.Pokriti prianjajućom folijom i ostaviti na desetak minuta.

Veći deo podelite na 6 loptica i svaku rasklagijati do veličine plitkog tanjira,stavljati jednu preko druge i premazivati rastopljenim margarinom.

Manji deo podeliti na 3 loptice da bi ste napravili tri pileta.Rasklagijati testo da bude ovalnog oblika.Viljuškom napravite šare na 1/3 testa.Po sredini šaranog testa naptavite dva reza,okrenuti testo i saviti taj isečeni deo.Ostatak testa saviti u rolnu,pritisnuti malo krajeve i viljuškom napravite šare.Napravite kljun,ispravite krila,stavite oči.

Veći deo testa razviti oklagijom u veliki krug,premažite margarinom i uvijte u rolnu a celu rolnu u krug.Stavite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.Makazama seći rolate ali ne do kraja testa na oko 1 cm debljine.Jedan isečeni deo savijte ka unutra a naredni ka spolja i tako naizmenično.Pokrijte i ostavite 20 minuta da krene .

Žumance umutiti sa jogurtom i premazati venac.Posuti susamom.Peći na 200 C oko 20 minuta.
Uživati u divnom ukusu.
Prijatno !