Čokoladna pizza sa jabukom |
Recept je osvojio nagradu i vredi da mu se posveti pažnja !
Potrebno je :
Za testo:
- 1 jaje
- 300 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 350 g brašna
Za koru:
- 1 jaje
- 50 g margarina
- 4 kašike šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 170 g brašna
Za krem:
- 500 ml mleko
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kesice puding od čokolade
- 4 jabuke
- 5 kašika džema od sljiva
- 1 limun - sok
- 100 gr Menaž čokolade
Za dekoraciju:
- 2 štangle Menaž čokolade
- Priprema :
- Jabuke oprati i preseći ih na pola. Ne treba ih ljuštiti, savrseno izgledaju s korom posle pečenja. Očistiti ih od semena i tanko iseći na režnjeve. Odmah ih stavite u vodu, iscedite sok od limuna da ne pocrne. Dodajte 2 kašike šećera. Staviti da provre.
- Dovoljno je da vri 2 minuta da malo omekšaju da bi mogle da se uvijaju. Skloniti sa vatre, izvaditi jabuke resetkastom kašikom i pustiti da se ohladi. Kvasac izmrvite, dodajte mlako mleko, šećer, vodu i 5 kašika brašna. Pustiti da krene kvasac 5 minuta. Zatim dodati jaje, prašak za pecivo, so i zamesite testo. Ostavite ga 20 minuta da miruje. Nadošlo testo razviti oklagijom u vidu pravougaonika što tanje. Tockicem iseći testo na trake 4 cm. Svaku traku premažite džemom od šljiva. Na svakoj traci poređajte jabuke, jednu do druge ali tako da jedan kraj jabuke prekriva drugi. Malo jabuke treba da vire van testa.
- Sad smotati traku zajedno sa jabukama. Postupak ponavljati dok ne potrošite sve jabuke. Sve ruže od jabuka i testa ostavite po strani da malo krenu dok ne napravite krem.
- Stavite mleko, Menaž čokoladu i pavlaku da se polako zagreva. Puding razmutite sa malo mleka i polako sipajte u preostalo mleko. Smanjiti temperatutu i mešajte 2-3 minuta dok se ne zgusne krem. Ostavite puding da se prohladi dok ne napravite koru. Margarin izgnječite viljuškom, dodajte šećer, jaje, prašak za pecivo, vanilin šećer i sa brašnom zamesite testo. Kalup za pečenje premazati uljem četkicom za testo pa rukom oblikujte koru. Ruku pokvasite vodom da se ne bi testo lepilo. Rastanjite ga po dnu tepsije i malo podignite ivice sa strane.
- Isipajte ceo fil. Poravnajte ga nožem.
- Poređajte ruže od jabuka po testu po vašem izboru
- Možete napraviti i više ruža da se pokrije cela površina pizze.
- Peći u zagrejanoj pećnici na 180 C dok ne porumeni.
- Dekorisite otopljenom Menaž čokoladom.
- Prijatno.
- Prilikom pravljenja krema nije potrebno dodavati šećer zbog slatke pavlake.
Нема коментара:
Постави коментар