Uskršnja pogača |
Ko je za vruću ,hrskavu i lisnatu pogaču ?
Ne znam da li je lepši i ukusniji roštilj,pečenje ili vruća pogača ?
Sve zajedno daju dobitnu kombinaciju !Uverite se sami !
Potrebno je :
100 ml mleka
1 kocka kvasac
100 ml voda
100 ml ulja
1 jaje
1 belance
3 ravne kašičice šećera
1 kašika soli
800 gr brašna
Za premazivanje je potrebno :
250 gr margarin
1 žumance
2 kašike jogurta
30 gr susam
10 gr laneno seme
Priprema :
Aktivirati kvasac.Pomešeti mlako mleko sa vodom,dodati šećer , izmrviti kvasac i nekoliko kašika brašna.Promešati i ostaviti par minuta da krene kvasac.U drugu posudu staviti jaje i belance,umutiti ih viljuškom pa dodati ulje,so,isipati nadošli kvasac i uz pomoć brašna zamesiti glatko testo.Testo pokriti prianjajućom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Naraslo testo premesiti i razviti veliku četvrtastu ploču.Narendati hladan margarin i posuti sa 2 kašike brašna.Smotati testo kao knjigu.Pokriti i ostaviti 10 minuta.Nakon tog vremena ponovo oklagijom razviti veliku ploču i ponoviti isti redosled savijanja testa.Pokriti testo i opet ga ostaviti 10 minuta.
Zatim razviti krug od testa ali ne mnogo tanko na otprilike 6-7 cm deblnjine.Točkićem iseći testo kao za kroasane.Svaki deo zaviti kao kroasan.Poređati sa razmakom.Neki kroasan preseći na pola i poređati naizmenično.Ostaviti još desetak minuta a zatim celu počaču premazati umućenim žumancetom sa jogurtom,posuti susamom i lanenim semenom.
Peći na 190 C oko 10 minuta a zatim smanjiti temperaturu na 170 i dopeći još 10 minuta.
Uživati u divnom ukusu.
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар