Domaći sir |
Za pripremu ovog sira postupak je malo duži ali je krajnji ishod više nego odličan domaći sir !
Sastojci
- 7 l mlakog mleka
- 2 kašike sirišta "Maja"
- 1 kašika soli
- Uputstvo za pripremu
- Sipajte u kofu vec zagrejano mleko-treba da bude mlako.
- Siriste rastvorite sa 2 dl vode i kasikom soli i sve zajedno sipajte u kofu.
- Mesati varjacom vise puta.
- Ostaviti na toplom mestu,pokriti krpom.
- Mleko treba da stoji otprilike dva sata.
- Za to vreme izbije surutka na povrsinu mleka .
- Nozem preseci vec sasireno mleko na vise mesta i ostaviti jos pola sata.
- Spremiti vanglu i u njoj staviti cediljku.
- Vangla treba da bude probusena kako bi izlazila surutka.
- Mleko sipati u cediljku.
- Vezati cediljku nekim kanapom i pritisnuti nekim tezim predmetom-moja mama npr koristi kamen.
- Okretati vec formirani sir s jedne i druge strane.
- Treba da stoji negde oko 2 sata.
- Za to vreme sir se dovoljno iskaplje da moze da se sece.
- Izvadite ga iz cediljke i posolite po zelji i iseci na zeljene kocke.
Нема коментара:
Постави коментар