Uskršnja pogača |
Danas je svetski dan mirisa !Neka u Vašem domu zamiriše vruča pogača !
Zeka je dobar predlog za one koji vole da se igraju sa testom i za one najmlađe !
Potrebno je:
- 2 dl mlakog mleka
- 1 dl vode
- 5 kašika ulja
- 1 jaje
- 1 belanac
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- oko 800 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
Za premazivanje:
- 100 g margarina
- malo susama
- malo kima
- nekoliko zrna bibera
- 1 žumance
- 2 kašike jogurta
- malo plave boje za torte
- grančica ruzmarina
- Priprema :
- U mleko staviti šećer, so, kvasac i 10 kašika brašna. Razmutiti kašikom i ostaviti 10-tak minuta da krene kvasac. Nadošao kvasac isipati u vanglu i dodati ostale sastojke. Zamesiti sa brašnom. Ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 8 loptica.
- Svaku lopticu razviti oklagijom da bude malo veća od plitkog tanjira. Tanjir okrenuti naopako i iseći testo po ivicama.
- Postupak ponavljati i ređati kore jednu na drugu, sem osme. Osmu koru ostaviti da bi se zecu napravile oči, usta, nos i mali zečići. Svaku koru premazati margarinom.
- Osmu koru razvući oklagijom i iseći nožem testo za oči i usta.
- Kad poslažete sedam kora nekom činijom preseći deo za uši.
- Od isečenih delova napravite uši, na usne stavite malo aleve paprike, na delove ušiju kim, za oči zrna bibera i susam. Za mašnu koristite sjaj za torte. Za brkove grancice ruzmarina.
- Da bi ste napravili mašnu i cvet isecite testo malom čašom za rakiju na krugove, poređajte jedan do drugog i uvijte u krug, presecite na pola.
- Premazati umućenim žumancetom.
- Peći na 200 C dok ne porumeni.
- Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар