"Sukana banica " |
Moj Gospodin Gigatron se pokvario !Baš mi je žao.Slikano telefonom od 3 mb ali i pored tako male rezolucije vidi se da je pita vazdušasta ,šupljikava ,predobra ! Dok ne odlučim šta ću,uživajte u današnjem danu !
Potrebno za testo :
500 ml voda
1 kašičica soli
1 dl ulja
1 kg brašna
Za fil je potrebno :
6 jaja
400 gr sira
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
I još je potrebno :
1 dl kisele vode
100 gr masti
1 dl ulja
Priprema :
U mlaku vodu dodajte so,ulje i sa brašnom zamesite testo.Testo je gotovo kad počne da se odvaja od ruke.Odmah ga podelite na 4 dela ,napravite loptice,pokrijte kesom i ostavite 30 minuta da miruju.
Sir izgnječite,dodajte so,pola praška za pecivo i žumanca.Izmešati dobro da se sastojci sjedine.
Belanca umutite čvrsto mikserom .Dodajte malo soli i pola praška za pecivo.
Na sto stavite stoljnjak i pospite ga bogato brašnom.Stavite lopticu i rastanjite oklagijom.Pospite dosta brašna,jedan kraj smotati oko oklagije i valjati između dlanova nekoliko puta,Izvadite oklagiju pa postupak ponovite s drugog kraja kore sve dok ne napravite tanku koru.Na koru sravite 3 kašika rastopljene masti,četvrtinu fila sa žumancima i četvrtinu belanaca.Smotati celu koru u rolnu pa u krug i stavite na sredinu pleha.Postupak ponovite i sa preostalim korama.Svaku narednu motati oko one prve da se dobije veća kružnica.Celu pitu prelijte sa ostatkom rastopljene masti i ulja.Ostavite je 15 minuta da miruje.
Rernu uključite na 200 C i pecite dok ne porumeni.Pred kraj pečenja izvadite iz rerne i poprskajte sa kiselom vodom.Vratite u renu na 5 minuta.Izvadite,ohladite,secite na odgovarajuće parčiće i uživajte u divnom ukusu.
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар