A sad nešto iz arhive.Slikano u duhu jeseni !Znate onaj osećaj kad testo ide od ruke i kad miriše ceo stan !Ono# kad ti prosto žao da fotografija izbledi !Ono#kad znate za koju prilku,kome ste pravili ! Kako se rado sećam te jeseni ,kad su lile kiše !
Potrebno je:
- 500 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 1 kocka kvasca
- 1 kašpika soli
- 300 g sitnog sira
- 250 g margarina
- 800 g brašna
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 20 g lanenog semena
Priprema :
U odgovarajuću posudu staviti mlako mleko, jaje, kvasac, so i sa brašnom zamesite testo. Mesite malo duže testo dok se ne stvore mehurići i testo bude glatko. Odmah testo podelite na 6 jufki. Svaku jufku razviti oklagijom do veličine plitkog tanjira. Svaku jufku premazati sa omekšalim margarinom bogato i preklopiti jednu preko druge.Zadnju ne premazivati. Sad razvijte veliku koru od svih delova i premazite sirom.
Preklopiti testo kao za salčiće odnosno pismo. Nožem testo zaseći na mestu gde se preklapa odnosno gde su ivice "pisma". Pokriti krpom i ostaviti ma miruje 15 minuta.Posle tog vremena razvije se ponovo testo i preklopi na isti način kao i prvi put. Opet ostaviti testo da miruje 15 minuta. Ovaj postupak ponoviti 3x. Oklagijom razvijte veliku, četvrtastu koru na otprilike 1 cm debljine i točkićem za testo seći kvadrate na oko 5x5 cm.
Poređati u plehu sa malim razmakom. Žumance umutiti sa kašikom ulja i premazati svaki kvadrat. Posuti lanenim semenom. Ostaviti pogačice da lepo narastu i peći na 200 C dok ne porumene.Uživati u ukusu.
Prijatno.
Нема коментара:
Постави коментар