Mesne loptice u lisnatom testu |
Novi izazov i to kulinarski,pravo sa Novog Zelanda !Hvala mojoj dragoj Đoli na začinima koje mi je poslala.Ulazimo u drugi krug takmičenja,biće neizvesno,svi recepti su dobri i kuvar sa Novog Zelanda imaće pune ruke posla i biće na slatkim mukama !Ja se potrudila,začin Ras Al Hanout prvi put koristim i mogu Vam reći da je toliko dobar da je ručak bukvalno smazan.Jedva uspela da uslikam,kombinacija bibera,muskatnog orašćića,ljute paprike,karanfilića...daje posebnu aromu jelu tako da smo uživali i u mirisu a i u ukusu !
Potrebno je :
500 gr mlevenog mesa
2 struka mlaki crni luk
2 čena belog luka
1 puna kašika Ras Al Hanout
1/2 kašičice aleve paprike
po ukusu soli
po ukusu bibera
1 kašika začinsko bilje
1 jaje
3 kašika prezli
Još je potrebno :
100 ml pasiranog paradajza
kolutovi crnog luka
100 gr kačkavalja
ulje za prženje
Za testo je potrebno :
200 ml voda
200 ml jogurta
20 gr kocka kvasca
1 kašičica šećera
2 ravne kašičice soli
600 gr brašna
180 gr margarina
Priprema :
U odgovarajuću činiju staviti mleveno meso.Dodati sitno sečen crni i beli luk a zatim jaje,prezle,so,biber,začinsko bilje,alevu papriku i Ras Al Hanout.Rukom umesite smesu.Pokriti folijom i ostaviti 20 minuta u frižideru.
Zatim napraviti lisnato testo.Kvasac razmutite sa vodom ,dodajte kašičicu šećera i nekoliko kašika brašna.Varjačom promešati i ostavite 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju stavite jogurt,so,isipajte nadošli kvasac,postepeno dodavajte brašno i umesite glatko testo.Testo odmah podelite na 5 delova.Svaki deo premazati margarinom i stavite jedan deo preko drugog.Zadnji ne premazujete.Od svih 5 loptica razvijete veću četvrtastu ploču debljine od oko 3-4 mm.Točkićem za testo presecite na 12 kocki nepravilnog oblika.Svaku kocku stavite u pleh za mafine i pritisnuti testo da dopre do dna pleha .Pokriti krpom i ostavite dok pripremite loptice.
Smesu izvadite iz frižidera u napravite 12 loptica.Svaku lopticu rastanjiti na dlanu i staviti po kockicu kačkavalja.Između dlanova uvaljajte lopticu pravilnog oblika.Pržite ih na vrelom ulju sa svih strana dok blago ne porumene,vrlo krartko.Izvadite rešetkastom kašikom na papirni ubrus da upiju višak masnoće.Prohlađene loptice stavite na testo,svaku pospite sa po 1 kašikom pasiranog paradajza i peći na 200 C dok ne porumeni.
Dekorišite čačkalicom i stavite kolutove mladog luka.
Uživajte u divnom ukusu .
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар